Acupunctuur Winterswijk, Geelinkweg 15, 7119 AC Winterswijk Corle

 

Leven is bewegen


Algemeen

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarbij heel dunne naalden op specifieke punten in  het lichaam gestoken worden. In ons lichaam bevinden zich energiebanen waarlangs energieën lopen. Deze energieën lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Deze energiebanen noemen we meridianen. Alle meridianen vormen een netwerk waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of een bepaalde functie.
Chinese Geneeskunde is gebaseerd op het begrip Qi. De Energie die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, klimaat, de seizoenen, dag en nacht. In de mens zorgt het voor het proces die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, voelen en denken, ademhalen, verteren, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten, kortom alles.
Normaal gesproken, in een gezonde situatie, zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving met elkaar in evenwicht. Ziekte is een verstoring van de natuurlijke balans. In gevallen waarin het lichaam niet in staat is het evenwicht te herstellen, kan een acupunctuurbehandeling een uitkomst bieden.

Het is een zeer goede aanvulling op de westerse geneeskunde.

Het belang van leefstijl

De Chinese Geneeskunde leert ons dat onze gezondheid afhankelijk is van het evenwicht van de Qi energie in ons lichaam. Qi is onze levenskracht. Als we over overvloedige Qi beschikken die probleemloos door ons gestel vloeit, dan zijn we lichamelijk, geestelijk en spiritueel gezond. Als onze energie in onvoldoende mate aanwezig of geblokkeerd is, worden we ziek.
Met een levensstijl die onze Qi verzwakt of blokkeert, brengen we onze gezondheid schade toe. De meeste mensen in realiseren zich niet hoe vernietigend de invloed van het weer op onze gezondheid kan zijn. De Chinezen kennen eenvoudige manieren om deze slechte invloeden te voorkomen. Als wij bijvoorbeeld onze natte kleren aanhouden als we in de regen hebben gelopen, kan Vocht tot ons doordringen. Dit kan leiden tot een flinke verkoudheid. Het kan bovendien nog dieper in ons doordringen en ander problemen veroorzaken als gewrichtsaandoeningen, doffe hoofdpijn, slechte concentratie of een depressie.
De meesten van ons maken keuzes met betrekking tot werk, rust en lichaamsbeweging. Als wij bijvoorbeeld lange periodes werken zonder te rusten, raken we uitgeput en zijn we gevoeliger voor ziekten. Als we vervolgens niet de tijd nemen om te herstellen, kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn.
Door onze levensstijl te veranderen, kunnen we ziekten voorkomen…..