Acupunctuur Winterswijk, Geelinkweg 15, 7119 AC Winterswijk Corle

Moxa

 

Wil je meer informatie, misschien persoonlijk advies..... bel of mail gerust even.


Wat is moxa?

Moxa is een kruid dat gebruikt wordt in de traditionele Chinese geneeskunde om met name ziekten te behandelen als gevolg van veroudering, vermoeidheid, of chronische aandoeningen. De Latijnse naam is Artemisia Vulgaris en de gangbare naam bijvoet of alsem. De bladeren worden gedroogd en vermalen tot een lichte, zachte, dikke wollen stof. De wol wordt gebruikt om Moxa of uitgerold in stokjes en kegeltjes of wordt als een losse kruidenplant gebruikt. In de Chinese geneeskunde word van het blad van Artemisia Vulgaris vermeld dat het een bittere en bijtende eigenschap heeft. De bijtende eigenschap maakt het mogelijk om de energie te revitaliseren en te versterken terwijl de bittere eigenschap helpt bij het elimineren van zwaarte en oedeem in het lichaam.
Moxa is een verhittingstherapie en wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen. Dit kan door een beetje van dit kruid op de naald te bevestigen en te laten smeulen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energie stroom stimuleren. Tijdens het moxeren zul je een weldadige en doordringende warmte ervaren.Dit kan ook met een zogenaamde moxastick, die nog het beste te vergelijken is met een soort kruidensigaar. En deze is voor u, als cliënt, ook prima thuis te gebruiken.
Waarvoor kun je moxa o.a. gebruiken?

  • Gebrek aan energie
  • Voor verzachten littekens
  • Bij een ‘frozen shoulder ‘
  • Tijdens herstelperiode van ziekte of infectie
  • Chronische pijnen
  • Slapte
  • Slapeloosheid
  • Gewichtsproblemen
  • Bij stuitligging
  • Bij slap weefsel

Techniek

Leg eerst alles klaar wat je nodig hebt: moxastaaf, aansteker of waxinelichtje, schoteltje of iets anders om de as af te tikken, pot met zout of scherp zand om de stick in te doven na afloop.

Steek een moxastaafje aan en zie dat het net als bij wierook gaat gloeien. Met deze hete punt ga je een acupunctuurpunt of een gebied verwarmen oftewel moxeren. Zorg ervoor dat je een schotel of iets dergelijks bij de hand hebt om de punt regelmatig af te tikken van as. Hoe meer as er op de punt zit, hoe minder hitte hij zal afstralen.
Je begint op een afstand van ongeveer 1 cm boven de huid. Daarna wordt de punt van de moxastick langzaam ronddraaiend bewogen boven de plek die gemoxeerd moet worden. Langzaam wordt de afstand vergroot tot 2 à 3 cm. Het meest ideale is als degene die gemoxeerd wordt zich kan openstellen voor de warmte en de hitte naar binnen voelt stromen. Is dit niet het geval dan kan op een zeker moment pijn of een gloeiend gevoel ontstaan.
Als dit zo is, masseer dan even het gloeiende punt en ga daarna voorzichtig weer verder. Wordt het onaangenaam, dan is het beter op dat punt te stoppen.
Het is goed om te weten dat het niet verstandig is om je groot te houden als je pijn voelt. Het is de kunst de afstand zo te bepalen dat pijn uitblijft voor de 5 minuten durende behandeling.

Je kunt moxa gebruiken op pijnplaatsen, maar ook op acupunctuurpunten.

Contra-indicatie
Moxa is verboden bij koorts, een hartslag boven 90, te hoge bloeddruk, extreme vermoeidheid, erge honger, bij zwangerschap, na alcoholgebruik, bij roodheid, zwelling en hitte (ontstekingen algemeen en locaal), tijdens menstruatie, hartproblemen, bij heet weer, op spataderen.
Let op bij pijn: alleen moxa gebruiken als er geen sprake is van koorts, van ontstekingen, roodheid en warmte op de te behandelen plek.
Bij twijfel altijd even mailen of bellen.